Astroakce "Hodkovice 2009"

obrázek dalekohledu

Ze soboty na neděli 31.1-1.2.2009 se na letišti konalo setkání amatérských astronomů. Letos šlo již o třetí ročník. Novinkou letošního roku bylo přizvání veřejnosti, protože jsme se chtěli v rámci Mezinárodního roku astronomie také podílet na popularizaci astronomie. Přihlásil se zatím rekordní počet účastníků, který překročil padesátku a podle přihlášek to vypadalo, že kompletně naplníme i lůžkovou kapacitu letiště. Pak do tohoto stavu zasáhla chřipková epidemie, která stav účastníků poněkud zredukovala, což bylo znát hlavně na velikosti porcí jídla, počítaného pro "plný stav".

obrázek dalekohledu

Bohužel nám nevyšlo počasí, na což doplatili nejen přihlášení astroamatéři, ale hlavně veřejnost, pro kterou jsme jen velice složitě hledali nějaký náhradní program. Do příštího ročníku tedy máme jasný úkol, kde se zlepšit.

Co se týká techniky, sešel se na letišti docela slušný arsenál dalekohledů. Byly k vidění jak velice sofistikované automatické přístroje, tak i nejžhavější novinky letošní sezóny, ale také velice krásné amatérsky stavěné dalekohledy.

Přes nepřízeň počasí byla akce hodnocena velice kladně a jsme velice rádi, že máme i podporu aeroklubu. Už se těšíme na příští ročník.

Martin Vyskočil